DIY: Kodune maapähklivõi

Uskuge mind, kui ütlen, et valmistasin just tükike taevast endale purki, sest maapähklivõi lihtsalt on seda - tükike taevast!

Kui te armastate maapähklivõid nagu mina, siis teate millise krõbeda hinnaga see taevane leivamääre saadaval on ja kui igav sortiment peale kauba. Seega tuli mul idee maapähklivõid ise teha. Kui raske see ikka olla saab. Ma ei viitsinud isegi internetist retsepti otsida, vaid lasin oma loomingulisusel möllata. Ikka eriline kunstiteos valmis, vähemalt minu jaoks. Ja maitse... TAEVALIK!

Ja kõik, mis sul selleks vaja läheb on:

Maitsestamata maapähkleid (kui ise puhastada ei viitsi, siis puhastatud)
Kakao ubasid
Mett
Soola
Blender

1. Rösti maapähklid ahjus 180 kraadi juures u 10-15 minutit. (Ma ei oska täpset aega öelda, sest ma ei usalda oma vana väikest pliidiahju. Ise pidevalt käin kontrollimas, et ära ei kõrbeks). Kui sul on puhastamata maapähklid, siis peale röstimist lase neil jahtuda ja pea vahel neid kokku hõõrudes eemaldub koor imelihtsalt.
2. Kalla pähklid blenderisse ja püreesta ühtlaseks massiks.
3. Lisa soola ja mett maitse järgi. Kui meeldib soolasem, pane rohkem soola, kui magusam - lisa rohkem mett. Võid muidugi mee ära ka jätta. Minu isiklik eelistus on natuke soolane, aga natuke ka magus.
4. Lisa kakaooad ja püreesta seni kuni mass on ühtlane ja kreemjas.
6. Valmis kreemi saad panna kas kaussi või purki.

- Väga hea maitse tuleb pähklitele, kui röstida neid seni kuni need natuke pruunikaks on tõmbunud.
- Kakaomaitset saad reguleerida kakaoubade kogusega. Kui tahad tugevamat maitset, pane rohkem, kui nõrgemat, pane vähem. Või ära lisa üldse, kui maitset ei taha.
- Mida kauem maapähklivõi seisab, seda tugevamaks kakao maitse muutub.

Armastan maapähklivõid süüa koos täisterarukkijahu saia ja banaaninga enne trenni, nii on tagatud valgud trenni jooksul toetamaks lihaste tööd ja kasvamist. Igaljuhul on tegemist ülimaitsva määrdega.

Maapähklivõi sisaldab muuhulgas ohtralt valku, kaaliumi, rauda, E vitamiini ja B6 vitamiini.  Lisaks on selles palju küllastatud ja küllastumata rasva, seega ei maksa maiustamisega liialda.

Maapähklivõi on omamoodi supertoit, sisaldades palju juba väikse koguse juures palju kaloreid. Olles hea valguallikas, on maapähkel just eriti kasulik lihaste kasvatamisel ja taastumisel.



Kui tahad rohkem teada maapähklivõi kasulikkusest, loe seda: http://www.bodybuilding.com/fun/other31.htm 

 _________________________________________________________________________

I'm obsessed with peanut butter. It's nutritious, good for your health and most of all it's delicious. I usually have 1tbsp full of this heavenly treat on a whole wheat bread topped with 1/2 of banana as a pre or post workout snack. In Estonia there is not much variety of different kinds of peanut butters. I have browsed Buff Bake and I wish we had them here as well. But we don't and ordering is a bit expensive for me. So, I decided to make my own tasty peanut butter. I didn't search for a recipe from the internet, cause how hard can it be. It consists mostly from peanuts...

All you need is:

ca 200g Peanuts (peeled if you wish)
10-20g Cacao beans or nibbs
a pinch of Salt (I had pink Himalayan)
1 tsp Honey
1 tbsp Extra virgin coconut oil (if you like)

1. Roast the peanuts in 160-180 C for about 10-15 minutes. Let them cool and then peel. It's very easy - just rub a handful in your palm and peanut skin will come off itself.
2. Put peanuts in blender and blend until creamy and smooth. 
3. Add a pinch of salt, honey, coconut oil and the cacao beans to your taste and blend again.

And voila!!! Now you have a piece of heaven! You can put it in a jar or where ever you wish. If you want it to be soft and spreadable, leave it out on room temperature. If you wish a harder treat, but it in fridge. The longer it sits, the more you can taste the cacao beans. 

So have fun and make some peanut butter!!

Comments