DIY: Homemade chocolate

Tegin ise šokolaadi! Ma olen parandamatu maiasmokk. Pole probleem 100-200g šokolaadi üksi nahka pista. Probleem tekib muidugi peale seda, kui maius söödud ja suhkrupohmell külla tuleb. Minul väljendub suhkrupohmell järgmisel päeval ülipaistes silmaalustena, mis pole üldse ilus vaatepilt. Lisaks jõuetus ja muidu paistes tunne. Kuigi maiustuste söömine on hetkeks rahuldust pakkuv, siis hilisemalt lihtsalt paneb kahetsema, et oli seda kõike vaja!! Ma ei hakkagi rääkima, mida see muu veresuhkru tasemega teeb... 
Niisiis olen alati parema ja tervislikuma otsingul. Nii tekkis idee ise šokolaadi teha. Pähklitest tervislikku kreemi ma ju juba oskan valmistada, mis see šokolaad siis ära pole? Internet kubiseb koduste šokolaadide retseptidest. Valisin välja ühe lihtsama, ostsin puudu oleva kakaovõi ja hakkasin meisterdama. Muidugi õhtul... hilja... kui oleks pidanud juba magama, et oma 8 tundi und ära magada (see on miinimum, mida väljapuhkamiseks vajan). Aga isu tervisliku magusa järgi oli palju suurem, kui tung unemaale minna.

Asugem asja kallale!
 
RETSEPT
Idee või siis pigem retseptipõhja sain siit: http://wellnessmama.com/6764/homemade-chocolate/

Šokolaad:
60g kakaovõid
60g toorkakao pulbrit
3-4 tilka steviat
törts soola

Täidis:
Sarapuupähkleid
Kookosrasv (väga palju pole vaja - 200g pähklite kohta näiteks 1/2 spl rasva)
Mesi (maitse järgi)
Sool (näpu otsa täis, maitse järgi)

VALMISTAMINE
1. Sulata kakaovõi kausis kuuma veevanni kohal, sega sisse stevia, sool (seda imepisike törts) ja kakaopulber. Sega kuni segu on ühtlane ja kreemjas. Kui segu tundub liiga mõru, siis võid lisada mett või muud magusainet.
2. Rösti ja puhasta pähklid (võib kasutada ka röstimata ja puhastamata pähkleid). Blenderda täpselt nii peeneks kui ise soovid. Lisa sulanud kookosrasv, mesi ja sool ning blenderda kuni segunemiseni. 
3. Nüüd tuleb mäkerdamise etapp. Leia ükskõik milline vorm (ise kasutasin kunagisi Ballantine's viski jääkuubiku vorme), mille sisse tahad kommikesi teha. Saab kasutada ka lihtsalt fooliumi ja olla loominguline. Et saada kommidele paksud šokolaadised küljed, mis täidist kinni hoiavad, aseta vorm või foolium enne külmikusse. Pane törtsuke šokolaadikreemi vormi põhja ja keera vormi nii, et segu selle sees ringiratast voolaks. Aseta uuesti külma. 
4. Järgmiseks suru veidike pähklisegu tahenenud šokolaadipõhjale. Et veel põnevam oleks, peida näiteks üks jõhvikas või muu mari või kasvõi terve pähkel kommi sisse.
5. Viimaks kata segu šokolaadi kihiga ja aseta taas külma. Tahenemise potsessi kiirendamiseks võid ka sügavkülmas hoida. Minule isiklikult meeldivad sügavkülmas hoitud kommid, sest siis on need mõnusalt kõvad ja krõmpsud.

Kommid said nii head, et tegin vist ca 5 kommiga "maitse testi". Ülejäänud kommid viisin katsejänestele (loe: töökaaslastele) ja ka neile maitses, nii et igati õnnestunud hilisõhtune meisterdamine. Nende kommide söömisega ei tohi taas liiale minna, sest suuremalt osalt koosnevad need erinevatest rasvadest. Minul on täna igaljuhul trenn plaanis, need 5 eilset kommi... no ühe kulutan küll kindlasti ära! :)

Toituge mitmekülgselt, tervislikult ja mõõdukalt!!
 

_____________________________________________________________________________________

Ahoi my friends! I AM a sweet-tooth... and always will be. My favorite is of course chocolate. I don't have a problem eating 100-200g of chocolate in one evening (do you?). The bad thing is that chocolate like every other high carb treat has very bad effect on my blood sugar levels. Besides that, I get sugar hangovers the next morning - swollen under-eyes, lack of energy and I feel like a balloon all day long. Somehow it also effects my choice of meals the next day. I tend to grave more sugary or high carb foods. So, I had to find a healthier and less-sugary version of chocolate. I thought I'll never say this, but... THANK GOD FOR VEGANS!! They seem to have a replacement or a healthier version for every food. 
The internet is just full of "home made this and that" recipes. I chose one and started crafting my own sweet delights. I'm not going to post the whole recipe here in English - you can find it on here: http://wellnessmama.com/6764/homemade-chocolate/
But I am gonna describe how to make the filling (all though, you can probably find it online, too...). I made hazelnut filling, consisting of roasted hazelnuts, honey, salt and extra virgin coconut oil. Take about 1/2 tbsp of coconut oil to 200g of nuts. You may roast the nuts before as I did, or just use unroasted ones. Blend nuts until you get the texture you want, add honey and salt to your taste and blend until ingredients have mixed. I used Ballantine's ice cube mold to get those nice candies, but a regular foil is fine too. Just be creative :). I store these chocolate candies (like any other chocolate) in freezer because I like them hard and crunchy.
But keep in mind: most of the ingredients are fat or fatty, so do not over eat!

Comments